Kalp hastalarına oruç tavsiyeleri

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Ağustos 2009 14:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ramazan ayında oruç tutan kişilerin yeme, içme ve uyku içme alışkanlığında büyük değişiklikler olur. Hastaların günlük fiziksel aktivite ve ilaç kullanım alışkanlıkları da bu dönemde sıklıkla değişmektedir. Sağlıklı insanlar gibi yaşamaya devam eden pek çok kalp hastası her ramazanda oruç tutmak için çaba gösterir.

Metropark Hastanesi'nden Doç. Dr. Vedat Nisanoğlu, kalp hastalığı olanların normal yaşamları boyunca ilaçlarını düzenli almak, doğru ve zamanında beslenmek, uyku ve fiziksel aktivitelerini düzenli biçimde yapmak zorunda olduğunu söyledi. Nisanoğlu, "Oruç tutmak isteyen kalp hastaları Ramazan öncesi kurmuş oldukları günlük düzenlerini oruç tutarken de korumaya gayret göstermelidirler. Bu prensipler çerçevesinde çoğu kalp hastası oruç tutabilir. Buna karşın, ilaç tedavisine rağmen şikayetleri devam eden hastalar, ağır kalp yetmezliği bulunanlar, kalp hastalığı ile birlikte insülin bağımlı şeker hastalığı olanlar, ciddi ritm problemi bulunanlar, günde 3 veya daha fazla öğünde kalp ilacı kullanması gerekenlerin oruç tutması önerilmemektedir. Bundan başka son birkaç ay içerisinde kalp ameliyatı olanlar veya kalp damarlarına girişimsel müdahalede bulunulanlar da iyileşme süreci tamamlanmadığı için oruç tutmaları sakıncalı olabilir." dedi.

Oruç tutan kalp hastalarının dikkat etmesi gereken konuları sıralayan Doç. Dr. Nisanoğlu, şunları kaydetti: "Mutlaka doktora başvurarak sağlık durumunuzu kontrol ettirin. Oruç tutma konusunda hekiminizin fikrini alıp ilaç saatlerini iftar ve sahur arasında olacak biçimde yeniden ayarlayın. İlaçlarınızı aksatmayınız, doktorunuzdan habersiz kesmeyin. Kalp yetersizliği olan hastaların tedavileri bazen iftar ve sahur arasına sınırlanamaz. Bu durumda doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz ve eğer doktorunuz izin vermiyorsa oruç tutmayın. Sıcak havalarda su kaybını azaltmak için gündüz saatlerinde açık alanda fiziksel aktivitelerde bulunmayın. Günlük egzersizlerinizi iftardan sonra yapabilirsiniz. Her gün aynı saatlerde ve en az 6 -8 saat uyuyun, uykusuz kalmaktan kaçının. İftarla beraber bol miktarda sıvı alınması vücut sıvı ve elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olacaktır. Sahur vakti sıvı kaybını artırabilecek çay ve kahve gibi içecekler aşırı tüketilmemelidir. Bunların yerine su, soda, ayran veya meyve suyu içmeyi tercih edin. Normal günlerde uymanız gereken diyet programına (kolesterol düşürücü diyet, tuz kısıtlaması gibi) ramazan ayı boyunca da devam edin. Sık sık tansiyonunuzu ölçün. Oruç için yeniden düzenlediğiniz ilaçları almanıza rağmen kan basıncınız yüksek seyrederse derhal hekiminize başvurun.Oruç boyunca öğün sayınızı arttırınız. Öğünlerinizi iftar, 1 veya 2 ara ve sahur olarak toplam 3 -4 öğüne yayınız. Besinleri iyi çiğneyin, ağır yağlı ve kızartma yöntemiyle yapılan yemekler ile tuzdan ve baharattan zengin yiyeceklerden kaçının."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber